Relatieproblemen zijn genetisch bepaald

Het laatste nieuws op het gebied van relatietherapie.

Relatieproblemen zijn genetisch bepaald

door Beheerder » di 15 dec 2009, 10:31

Er zijn verschillende redenen waarom mensen relatieproblemen hebben. Inmiddels hebben onderzoekers zelfs een gen ontdekt dat in verband wordt gebracht met relatieproblemen bij mannen. Zoals alle genen heeft ook dit gen twee varianten. Uit onderzoek bleek dat mannen met een of twee van deze genvarianten vaker problemen in de liefde hebben dan mannen die dit gen helemaal niet hebben. [1]

Het gen is verantwoordelijk voor de opname van vasopressine, een hormoon dat belangrijk is voor sociale binding met de partner en dus voor "het trouw blijven" aan de partner. Mannen met twee varianten van dit gen hebben twee keer zo veel kans op een ernstige relatiecrisis als mannen zonder het gen. Ze voelen zich minder sterk verbonden met hun partner, hebben meer kans op een relatiebreuk en zijn relatief vaker alleenstaand. Volgens de onderzoekers is het gen aanwezig bij veertig procent van de mannen, in een of twee varianten. De partners van de mannen met een of twee varianten van dit gen zijn over het algemeen minder tevreden met hun relatie dan partners van mannen die het gen niet hebben.

Het idee dat hormonen een belangrijke rol zouden kunnen spelen bij het "trouw blijven" aan een partner is ontstaan naar aanleiding van een onderzoek naar een klein zoogdier, het prairie woelmuisje. Mannetjes met dit gen bleken minder monogaam te zijn dan mannetjes zonder het gen. [2]
Nu we weten dat dit gen het menselijk gedrag op net zo’n wijze beïnvloedt als dat ze bij de woelmuis doet. Is dit dan het begin van hormoon gereguleerde huwelijken en werkende liefdesdrankjes?

Bronnen:
[1].pdf
Walum, H., Westberg, L., Henningsson, S., Neiderhiser, J.M., Reiss, D., Igl, W., Ganiban, J.M., Spotts, E.L., Pedersen, N.L., Eriksson, E., Lichtenstein, P. (2008). Genetic variation in the vasopressin receptor 1a gene (AVPR1A) associates with pair-bonding behavior in humans. [i]PNAS[/i], Early Edition, 2-5, September.
(178.6 KiB) 2207 keer

[2].pdf
Insel T.R. et al. (1993) A role for central vasopressin in pair bonding in monogamous prairie voles. [i]Nature vol. 365[/i]. Pg 545-548.
(734.41 KiB) 751 keer


Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek?
Neem dan contact op met een relatietherapeut bij jou in de buurt:

Is er geen relatietherapeut bij jou in de buurt? Kom dan binnenkort even terug. Steeds meer psychologen sluiten zich aan bij Relatietherapie ONLINE van Psycholoog NU.
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 249
Geregistreerd op: za 22 aug 2009, 10:40

Keer terug naar relatietherapie NIEUWS!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

NetJam - Web development