Wist je dat... je geliefde als pijnstiller werkt?

Het laatste nieuws op het gebied van relatietherapie.

Wist je dat... je geliefde als pijnstiller werkt?

door Beheerder » vr 08 jan 2010, 15:14

Hoofdpijn? Laat de paracetamol staan en pak een fotoalbum. Beter voor de maag en even pijnstillend. Amerikaanse onderzoekers vonden dat kijken naar de foto van je geliefde fysieke pijn vermindert.

De Psychologen keken in dit onderzoek alleen naar vrouwen. Zij werden in het labaratorium letterlijk op de pijnbank gelegd. Zij zaten op een stoel, en moesten hun hand achter het gordijn steken. Daar bezorgde een van de onderzoekers hun een pijnscheut door een heet voorwerp tegen hun hand te houden. De deelneemster gaf vervolgens aan hoeveel pijn dit deed.

Terwijl de pijnscheut werd toegediend, keken de deelneemsters soms naar een kruisje op een beeldscherm, en soms naar een foto van hun partner. Het bleek dat de zelfde warmte als minder pijnlijk werd beoordeeld als zij naar hun partner keken.

De psychologen onderzochten ook nog andere manieren om met de pijn om te gaan. Bijvoorbeeld de handen vasthouden van de partner. Terwijl de pijnscheut werd toegediend, zat de partner achter het gordijn – de partners konden elkaar dus niet zien – maar zij konden wel elkaars handen vasthouden. Ook dit bleek pijnstillend te werken.

Wat hielp nu beter: kijken naar de foto of elkaars handen vasthouden? Het is misschien verbazend, maar kijken naar de foto bleek meer pijnstillend te werken dan de handen vasthouden. De onderzoekers eindigen hun artikel dan ook met de tip om foto’s van je geliefde mee te nemen naar pijnlijke medische ingrepen.

Uit: De Psycholoog, Maandblad Nederlands Instituut van Psychologen. Jaargang 44, december 2009.
Bijlagen
Artikel.pdf
Master, S.L., Eisenberger, N.I., Taylor, S.E., Naliboff, B.D., Shirinyan D., Lieberman M.D. (2009). A Picture's Worth: Partner photographs reduce experimentally induced pain. Psychological Science, 20(11), 1316-1318.
(100.92 KiB) 656 keer
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 249
Geregistreerd op: za 22 aug 2009, 10:40

Keer terug naar relatietherapie NIEUWS!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

NetJam - Web development