Heel veel twijfels

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze relatie therapeuten. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

15 december 2016 - Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Heel veel twijfels

door Twijfelaar7 » zo 21 jan 2018, 15:03

x
Laatst bijgewerkt door Twijfelaar7 op do 25 jan 2018, 15:18, in het totaal 1 keer bewerkt
Twijfelaar7
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: zo 21 jan 2018, 14:43

Re: Heel veel twijfels

door Team PsyNed » di 23 jan 2018, 09:17

Beste Twijfelaar7,

Bedankt voor jouw berichtje op ons forum. Ik moet zeggen dat ik nieuwsgierig ben geworden waarom het blijkbaar altijd al aanwezige gedrag van je partner je sinds acht maanden ineens echt is beginnen dwars te zitten. Wellicht is het sowieso goed eens na te gaan wat er in jullie leven veranderd is sinds acht maanden.

Over het algemeen kan je over een gebalanceerde relatie zeggen: om een goede, veilige verbinding met iemand aan te gaan, moet je jezelf, autonoom kunnen zijn. Alleen dan ziet de ander namelijk wie je echt bent en geef jij je wensen en grenzen aan. Het lijkt er op dat jouw partner op één of andere manier langzamerhand dat stukje van zichzelf is gaan terugtrekken uit de relatie. Hierdoor is het maken van een connectie voor jou met hem erg lastig.
Anderzijds is volledig jezelf zijn, autonoom zijn, bij iemand alleen mogelijk als de verbinding die je voelt met de ander veilig is. Een chronische ziekte kan ook bijdragen aan een gevoel van onveiligheid in de verbinding. Zo kan het voorkomen dat de partner zich volledig 'wegcijfert' en de ander belangrijker begint te vinden dan zichzelf. Dat betekent in dit geval mogelijk dat hij zijn behoeften en grenzen niet meer echt aangeeft.

Omdat dit voor jou onveilig voelt (je kunt immers geen goede connectie meer met hem maken) ga je protesteren in de vorm van onaardige dingen zeggen. In zekere zin kan je dit zien als iemand wakker proberen te schudden. Hoewel dit pijnlijk kan zijn, doe je dit waarschijnlijk om de relatie te beschermen of repareren. Vaak is de manier waarop je met elkaar communiceert in zo'n situatie wat maakt dat jullie juist nog verder bij elkaar vandaan geraken. Dat geldt ook voor zijn communicatie.

Ik zou je willen adviseren om een relatietherapeut te raadplegen. Jouw partner voelt wellicht de noodzaak op dit moment minder dan jij, maar juist daarin schuilt natuurlijk het gevaar van verder uit elkaar groeien.

Een relatietherapeut kan jullie in elk geval helpen naar elkaar te verwoorden wat dit alles met jullie persoonlijk doet. Mocht je moeite hebben je partner te overtuigen, kan je altijd aangeven dat het met jou persoonlijk niet goed gaat, dat je niet lekker in je vel zit, en dat je zijn hulp graag inroept om je weer beter te voelen.

Heel veel succes en sterkte!
Team Psyned
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team PsyNed
 
Berichten: 202
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:06


Keer terug naar Stel je relatie vraag aan onze relatie therapeut

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten

NetJam - Web development