Hevige ruzies (fysiek en verbaal) voorkomen met therapie?

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze relatie therapeuten. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

15 december 2016 - Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Hevige ruzies (fysiek en verbaal) voorkomen met therapie?

door Mieka2 » wo 03 jan 2018, 18:58

Hoi,

Mijn vriend en ik zijn 8 jaar samen. Ik heb sterke twijfels of we met elkaar verder moeten en hoop er via deze weg achter te komen of relatietherapie onze relatie kan helpen. We lopen namelijk tegen het volgende aan:

- mijn vriend is zeer kritisch, houdt voor orde en controle en is opgeruimdheid en precies
- ik heb moeite met het omgaan met kritiek. Voel me snel gekwetst/geraakt. Ik ben van nature een stuk minder opgeruimd, probeer hier mijn vriend in wel tegemoet te komen, maar merk dat ik daardoor ook erg op mijn tenen liep en stress ervaarde.

Onze ruzies gaan altijd over hetzelfde: het huishouden. Deze ruzies escaleerden vaak. Bij mijn vriend uit dit zich fysiek (mij blokkeren, trappen, uit huis sleuren) en ik door te schreeuwen (vaak ook uit angst) en zelfs schelden. Mijn vriend is verbaal erg sterk en ad rem, waardoor ik me in ruzies vaak machteloos en niet gehoord voel. Dit schreeuwen en schelden vond ik zo erg van mezelf dat ik in therapie ben gegaan. Hier heb ik veel van geleerd. Ik voel me weerbaarder voor kritiek, laat me niet makkelijk meer kwetsen en kan de rust veel beter bewaren tijdens ruzies. Ook mijn vriend heeft met de jaren geleerd om de controle binnen het huishouden veel meer los te laten, waardoor ik veel minder op mijn tenen loop. Het ging dus steeds beter!

Ik merk dat er door 1 situatie wel iets is veranderd. Mijn vriend heeft mij 1x hard in mijn gezicht geslagen en heeft daarna zijn riem uitgetrokken en daarmee een slaande beweging gemaakt zonder mij te raken. Ik ben daar zo van geschrokken. Mijn vriend heeft me daarna beloofd me nooit meer aan te raken. Sindsdien merk ik dat ik bij iedere wat hoger oplopende ruzie toch angstig ben geslagen iod te worden. Een jaar lang heeft mijn vriend mij ook niet aangeraakt in een ruzie (mij enkel soms geblokkeerd als ik weg wilde lopen, wat ik ook als angstig/beklemmend ervaar). Tot vorige week. Na een ruzie over vieze schoenen knapte er iets in mij. Ik werd ontzettend boos en hysterisch en gooide gemaakte hapjes in de keuken door de lucht, om te laten zien wat pas ├ęcht troep is. Ik was niet voor reden vatbaar, ik was zo op van alles. Mijn vriend reageerde hier uiteindelijk op door mij in de hapjes te duwen die op de grond lagen. Daarna tilde hij mij op om mij vervolgens het huis uit te zetten.

Ik voel me nu behoorlijk radeloos. Mijn vriend wil verder en geeft weer aan mij nooit meer aan te raken. Hij zegt nu pas eindelijk door te hebben wat zijn gedrag met mij deed. Hij wil hiervoor evt. ook in relatietherapie. Ik ben het vertrouwen kwijt. Ik ben bang dat het fysieke terug zal komen. We willen graag kinderen, maar ik vind de wijze waarop wij ruzie maken onverantwoord. Aan de andere kant vind ik stoppen ook zonde. We houden ondanks alles veel van elkaar, hebben dezelfde interesses en genieten van dezelfde hobby's, met elkaar maar ook met eigen vrienden.

Is deze situatie te redden met relatietherapie, of is het verstandiger om uit elkaar te gaan?
Mieka2
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: wo 03 jan 2018, 18:46

Keer terug naar Stel je relatie vraag aan onze relatie therapeut

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten

NetJam - Web development