Hoe om te gaan met een heftige woordenwisseling?

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze relatie therapeuten. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

15 december 2016 - Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Hoe om te gaan met een heftige woordenwisseling?

door Indy » vr 01 dec 2017, 00:04

Ik ben bang dat ik niet om kan gaan met een heftige, kwetsende woordenwisseling.
Wat ik om me heen hoor is dat mensen - waaronder ook mijn partner van nu ruim 1 jaar- na een dergelijke ruzie alles weer kunnen "vergeten" wat er is gezegd en de draak weer oppakken .
Ik KAN DIT NIET!
Er gaat na zo een ruzie iets beetje bij beetje stuk lijkt het.
En ik wil dit niet.. ik houd erg veel van hem maar ik wil me ook niet zo rot voelen en blijven voelen na zo een woordenwisseling. In mijn jeugd heb ik genoeg naar mijn hoofd gegooid gekregen van mijn moeder. Het is genoeg geweest.. ik wil die nare gevoelens niet meer! Misschien dan maar beter alleen verder. Dan ook geen verdriet meer.
Wat is nu normaal in ruzies? Ik weet het niet meer
.. dank voor het lezen..
Indy
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: do 30 nov 2017, 23:49

Re: Hoe om te gaan met een heftige woordenwisseling?

door Team PsyNed » di 09 jan 2018, 12:58

Beste Indy,

Een woordenwisseling is bijna nooit prettig, zeker niet als één van beide partijen daar erg gekwetst uitkomt. Wat ik begrijp is dat je partner dit veel makkelijke dan jij achter zich kan laten, en dat frustreert.

Soms kan je in je jeugd dingen meemaken die een soort 'blauwdruk' of 'mal' vormen die je vervolgens in de rest van je leven blijft gebruiken. Zo kan je een 'modus' of 'schema' vormen als een soort reactiepatroon waar moeilijk doorheen te breken is. Zodra iemand dan bijvoorbeeld tegen je schreeuwt, of jou met bepaalde woorden kwetst, kan er een soort kindmodus optreden die ontroostbaar is. Daar moest ik een beetje aan denken toen ik je stuk las. Een kindmodus is een modus van verdriet of boosheid die niet helemaal in verhouding is tot de situatie. Wellicht heb je iets aan het volgende artikel over schematherapie, de therapiesoort die zich bezig houdt met het troosten van dat gedeelte in jezelf dat ontroostbaar lijkt:
https://www.schematherapie.nl/userfiles/Archief_advertenties/Artikel_Schematherapie_Psycholgie_Magazine.pdf

Vaak kan begeleiding van een psycholoog je hierbij ondersteunen.

Uiteraard is het begrip 'normaal' voor iedereen anders. Sommige mensen hebben andere grenzen dan jij. Uiteindelijk is het zaak om samen op één lijn te komen zodat je niet elke keer zo gekwetst raakt. Tegelijkertijd denk ik dat het verstandig is individueel aan de slag te gaan met je veerkracht binnen dit thema.

Veel succes!

Groet,

Team Psyned
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team PsyNed
 
Berichten: 202
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:06


Keer terug naar Stel je relatie vraag aan onze relatie therapeut

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten

NetJam - Web development