Parentificatie en overdrachtgevoelens

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze relatie therapeuten. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

15 december 2016 - Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Parentificatie en overdrachtgevoelens

door Bitsie » zo 09 sep 2018, 22:59

Hee hoi,

Ik probeer momenteel een aantal dingen voor mezelf op een rijtje te krijgen en in logisch verband te zien.
Ik vroeg me af of het vaker voorkomt dat volwassenen, die als kind geparentificeerd zijn (door te zorgen voor een ouder met psychische problemen) later tijdens hun verdere kindertijd en volwassenheid positieve overdrachtgevoelens ontwikkelen voor andere volwassenen die op de een of andere manier tegemoet komen aan de behoefte aan zorg en aandacht die zij als kind hadden.
Bitsie
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: zo 09 sep 2018, 22:27

Re: Parentificatie en overdrachtgevoelens

door Team PsyNed » di 27 nov 2018, 12:42

Beste Bitsie,

Goed dat je een bericht stuurt. Ik hoop dat ik je een stukje verder kan helpen.

Echter, ik wil eerst mijn excuses aan bieden dat het zo lang heeft geduurd. Normaal gesproken proberen wij binnen 5 werkdagen te reageren maar we zijn een tijd onder bezet geweest bij PsyNed waardoor er helaas geen tijd vrij was om de forumvragen op te pakken.

Wat je aangeeft is dat je vroeger te maken hebt gehad met parentificatie. Je hebt dus voor een van je ouders moeten zorgen in plaats van andersom. Ook geef je aan dat het bij een van je ouders ging om een psychische aandoening. Wat zal dat lastig zijn geweest voor je!

Als ik het goed begrijp, geef je aan dat je nu dezelfde gevoelens van zorgen blijft houden voor de mensen om je heen ook al ben je nu volwassen. Dit is iets wat zeker vaker voorkomt. Als jij vroeger hebt geparentificeerd over een ouder kan het zijn dat je het 'zorgen voor anderen' niet meer kan loslaten. Het is een onderdeel van je persoonlijkheid geworden en je kan je niet meer inbeelden hoe je bent zonder de zorgende functie.

Andere punten die vaak voorkomen bij mensen die vroeger hebben geparentificeerd zijn de volgende:
- Je stelt jezelf achter. Je blijft geven aan anderen maar je ontvangt niets terug (daar geef je vaak zelf ook niet de mogelijkheid toe).
- Je hebt thuis nooit de kans gehad om je gevoelens te uiten. Dit blijft aanhouden en daarom hou je nu nog veel gevoelens/emoties voor jezelf.
- Je vindt het lastig om je grenzen aan te geven.
- Je wringt je in alle bochten om anderen maar tevreden te houden. Niet alleen in de thuissituatie, maar bijvoorbeeld ook in een baan.

Misschien dat jij je hier ook in herkent?

Het kan zijn dat de klachten na parentificatie je hinderen in het dagelijks leven. Als dit het geval is, wil ik je aanraden om eens met een psycholoog te praten. Een psycholoog kan je helpen verwerken wat er in het verleden is gebeurt. Daarnaast kan de psycholoog je wellicht helpen om wat sterker in je schoenen te staan, bijvoorbeeld door middel van coaching.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geholpen. Als je toch nog vragen hebt, kan je altijd nog een bericht sturen.

Ook telefonisch ben ik bereikbaar, bijvoorbeeld voor advies in je keuze om naar een psycholoog te gaan. Je kan mij dan bereiken op het nummer 085-4014721.

Met vriendelijke groet,
Britt
Team PsyNed
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team PsyNed
 
Berichten: 202
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:06


Keer terug naar Stel je relatie vraag aan onze relatie therapeut

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

NetJam - Web development