Relatie steeds aan en uit

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze relatie therapeuten. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

15 december 2016 - Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Relatie steeds aan en uit

door Maryam » di 07 feb 2017, 20:52

Me vriend en ik zijn al ruim 1 jaar samen. We zijn echt verliefd maar ik heb een probleem. Me vriend kan niet met zijn emoties omgaan en bij elke ruzie is hij of een paar dagen weg of maakt hij het uit. Ik moet elke x achter hem aangaan en is hij daarna weer blij met me. En na eren tijdje gaat 't weer mis. Als het goed gaat zijn we onwijs blij en gelukkig samen. Ik wil graag mijn relatie redden. Maar hoe?
Maryam
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: di 07 feb 2017, 20:42

Re: Relatie steeds aan en uit

door Team PsyNed » vr 10 feb 2017, 09:53

Beste Maryam,

Je geeft aan dat je vriend bij een ruzie niet goed weet hoe hij om moet gaan met zijn en of jouw emoties en daarom uit de situatie vlucht. Nu is het lastig om van een afstandje te bekijken wat hier precies aan de hand is maar over het algemeen ontstaan patronen in je communicatie of gedrag door dingen die je meemaakt in je leven.

Zo kan het zijn dat je vroeger iets heel beangstigends hebt meegemaakt, waarbij iemand erg agressief of boos is geweest tegen jou of iemand in je omgeving. Of misschien ben je in een gezin opgegroeid waarbij er constant ruzie was, en ruzie uitliep op een onveilige situatie.
Op basis van dat gevoel van onveiligheid, kan je een soort hyperalertheid ontwikkelen voor dingen als boosheid, ruzie, agressie etc. Dan kan zelfs een klein meningsverschil al een reden zijn om je onveilig te voelen en uit de situatie weg te gaan. Eerder was dit dus een goede manier om je te beschermen, maar die strategie van omgaan met ruzie of discussie werkt niet meer goed in je huidige relatie.

Daarnaast kan het zo zijn dat je vriend bang is om de controle te verliezen en daarmee schade aan te richten bij jou of hemzelf, en dat hij daarom uit de situatie stapt.

Nu weet ik niet of dit hetgeen is wat er speelt, maar het is in elk geval de moeite waard om eens samen te praten over het gevoel dat het bij hem oproept als jullie ruzie hebben en of hij bijvoorbeeld eerder in zijn leven ook vaak ruzies om zich heen heeft gehad.

Uiteraard is het lastig om een relatie op te bouwen op deze manier, dus ik denk dat het belangrijk is om te beginnen bij het begin: ga om de tafel met elkaar en bespreek je zorgen. Geef aan dat je graag samen met hem wil blijven en daarom graag zou willen begrijpen wat voor hem de situatie zo beangstigend maak dat hij vlucht.

Mochten jullie hier samen niet goed uitkomen, is relatietherapie natuurlijk een goede optie, zeker als blijkt dat jouw vriend zijn patroon uit bescherming heeft ontwikkeld uit zijn jeugd en moeite heeft om dit te veranderen.

Veel succes!

Team Psyned
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team PsyNed
 
Berichten: 169
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:06


Keer terug naar Stel je relatie vraag aan onze relatie therapeut

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

NetJam - Web development