Vriendin met burn-out wil geen intimiteit

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze relatie therapeuten. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

15 december 2016 - Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Vriendin met burn-out wil geen intimiteit

door rugby0303 » di 12 feb 2019, 13:52

Mijn vriendin en ik zijn ondertussen een klein 2 jaartjes samen. Zij heeft besloten na haar 30ste een carriereswitch te doen en op de politieacademie te starten. Al goed en wel, de eerste 3-4 maanden ging met vallen en opstaan best goed voor iemand die nog nooit heeft moeten studeren. Mijn vriendin is bakker van opleiding. Plots moet ze wetteksten analyseren en begrijpen.

Zoals gezegd ging alles goed.. tot ze haar eerste examens moest afleggen.. toen begon haar faalangst naar boven te komen. Met alle gevolgen van dien. Ook haar zelfvertrouwen ging met het moment steeds omlaag. Ze voelde zich niet meer bekwaam voor de opleiding. Ik heb haar door dik en dun proberen te steunen hierin, haar nachten lang tot in de vroege uurtjes geholpen om te studeren, verslagen geschreven, powerpoints gemaakt samen met haar. Af en toe een sweet escape gepland, om haar zinnen te verzetten.

Maar begin november merkte ik dat ze er volledig aan onderdoor begon te gaan. Ik heb haar hier over aangesproken, dat het tijd is om hulp te zoeken, gezien ze alle vakjes van een burn-out kon afvinken.. maakte ik me enorm veel zorgen. Met enorm veel protest weigerde ze hulp te zoeken. Ze zat constant vol met stress en dit begon zich ook te uiten op onze relatie. Ik kon niets goed meer doen, het minste wat slecht aankwam bij haar werd opgeblazen tot epische proporties. Ik voelde mij diep ongelukkig, omdat ik deels ook wist dat ze zelf niet gelukkig is en de keuze om te stoppen met de opleiding niet durft te maken.

Ik heb haar uiteindelijk voor de feestdagen aangesproken dat ik diep ongelukkig word van deze situatie tussen ons. Dat al de schoolstress ook effect heeft op onze relatie en dat de spanning die in huis heerst niet aangenaam is om te leven. En hoe we dit kunnen oplossen. Long story short, kwam hier ruzie van. Onze relatie zat in een dipje en we zagen geen uitweg. Zij wou zich focussen op school en kon relatiedrama missen als kiespijn. Ze is uiteindelijk enkele dagen bij haar ouders gaan logeren. Mede om de situatie te herzien en na te denken.
Na enkele dagen belde ze me met de vraag om te praten, om te vragen of ik haar een tweede kans kon geven.. Dat heb ik dan ook gedaan, omdat zij de vrouw van mij leven is..

Ik zie vooruitgang, ze werkt aan haar problemen. Ze krijgt stress management bij de therapeut… Enkel verstijft ze helemaal als ik intiem wil zijn met haar. Alle pogingen tot seks of intimiteit worden afgeblokt. Om even de situatie te schetsen wil ik duidelijk maken dat sinds ze in haar spiraal van stress en faalangst is belandt, dat haar libido verschrikkelijk omlaag is gegaan en alle initiatief langs mijn kant moest komen. Maar nu hebben we een dieptepunt bereikt.
Ik merk dat ik zelfs geen initiatief durf te nemen, omdat ik schrik heb om afgewezen te worden enerzijds en anderzijds nog meer druk op haar schouders te leggen voor iets waar ze zich nu niet op kan focussen; seks. Seks is het minste van haar zorgen voor het moment, met stages en examens voor de deur.

Ik voel me zo’n verschrikkelijk egoistische rotzak, omdat ik seksueel gefrustreerd ben. Ik hunker elke avond naar haar, als ik in bed lig langs haar, als ik in de zetel lig te knuffelen met haar.. maar telkens als ik het onderwerp wil aanhalen, slik ik het weg. Uit schrik om haar te kwetsen, nog meer druk op haar schouders te leggen, maar ook om afgewezen te worden. En toch voel ik dat ik een gesprek nodig heb hierover, met haar en niet met vrienden of een therapeut..

Maar hoe benader je iemand die al zoveel last op haar schouders meedraagt? Over zoiets pietlullig?
Ik wil weten dat mijn vriendin ook verlangt naar mij, maar dat gevoel heb ik totaal niet. En ik voel me hier verschrikkelijk slecht door… Ik zit constant in een dilemma: het haar zeggen of wachten tot de opleiding en de stress voorbij zijn..

Ik begin me radeloos te voelen… geduld is het enige wat ik kan tonen, maar ook mijn geduld begint stilaan op te geraken.

Hoe benader ik haar zonder haar nog meer stress te bezorgen? Ik vind dit niet de juiste timing omdat ze zich moet focussen op haar examens, maar ergens knaagt dit ook aan mij...
rugby0303
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: di 12 feb 2019, 13:28

Re: Vriendin met burn-out wil geen intimiteit

door Team PsyNed » di 05 maart 2019, 13:27

Beste Rugby0303,

Wat een dappere beslissing van je vriendin om een carrière switch te gaan doen. Iets totaal anders! Zoals je aangeeft heeft jou vriendin ook nooit moeten studeren, voorafgaand van de politieacademie, erg moedig dat ze haar droom achterna gaat.

Je geeft aan dat alles goed ging tot dat zij haar eerste toetsmomenten had. Heeft zij altijd al last gehad van faalangst of is dit op dit moment naar boven gekomen? Ik kan me voorstellen dat het enorm spannend is op het moment dat je voor het eerst sinds lange tijd weer examens moet gaan maken. Fijn om te horen dat je haar hierin hebt gesteund op allerlei verschillende manieren. Het kan veel met haar doen om zo over zichzelf te denken. De faalangst gedachtes ga je terugzien op verschillende vlakken. Ze kan het projecteren op verschillende situaties in haar leven, waardoor ook jullie relatie hier mee te maken kan hebben. Niet alleen angst levert dit op, ook veel stress. Ook dit heb je terug gezien in je relatie. Het kan soms lastig zijn voor iemand om hulp te accepteren.

Goed dat je uiteindelijk nogmaals het gesprek bent aangegaan en vanuit je zelf hebt gesproken hoe deze situatie invloed heeft op jou. Op deze manier weet zij dat niet alleen zij in de knoop zit, maar dat hij ook ongelukkig wordt van de situatie. Lastig dat er hieruit ruzie is voorgekomen en dat zij enkele dagen is weggegaan.

Zo te horen heeft dit haar wel goed gedaan. Ze heeft over de situatie kunnen nadenken en heeft ingezien dat ze je mist. Je geeft aan dat je na deze tijd veel vooruitgang hebt gezien. Ze zit nu ook bij een therapeut die haar kan leren om gaan hoe ze het beste met stress kan omgaan. Fijn! Een uitlaatklep waar ze al haar gedachten op een rijtje kan zetten. Ze is nu stap voor stap bezig om alle gedachten te ordenen. Moeilijk voor jou om geen intimiteit op te kunnen zoeken. Hoe meer je erover na denkt bij alles wat je doet, des te lastiger elke beweging is die je maakt. Waarschijnlijk heeft het verstijven te maken met haar faalangst en is ze onzeker geworden over bepaalde aspecten. Intimiteit kan hier zeker deel van zijn. Hoe was dit voordat ze de carrière switch had gedaan?

Ik begrijp dat je zelf hier niet makkelijk kan uitkomen. Je vindt het lastig om weer het gesprek aan te gaan over dit onderwerp, bang om haar te kwetsen. Geeft mij het teken dat je zeker aan haar gevoelens denkt en niet egoïstisch bent, zoals je dat zelf aangeeft. Natuurlijk blijf jij ook je behoeften houden. Goed! Dat is een teken dat je nog steeds gek op haar bent!

Misschien is het een idee om samen naar een relatietherapeut toe te gaan om dit beter te kunnen bespreken. Een relatietherapeut kan jullie helpen om net wat dieper in te gaan op bepaalde aspecten in de relatie, waardoor jullie misschien wel over dingen gaan nadenken waar jullie voorheen nog niet aan gedacht hebben.

Je kan altijd contact opnemen met me op 085 401 47 21. Mocht je liever even onze site bekijken met onze psychologen, dan kan dat op www.psyned.nl. Daar zie je een profiel van elke psycholoog en kan je kijken of iemand je aanspreekt.

Heel veel succes in deze situatie!

Hartelijke groet,
Team Psyned
Melissa
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team PsyNed
 
Berichten: 218
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:06


Keer terug naar Stel je relatie vraag aan onze relatie therapeut

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 7 gasten

NetJam - Web development